NL
Menu

VERGROOT JE KANSEN OP DE ARBEIDSMARKT ALS STARTER


Ga jij voor die baan?

 

 

 

 

Leestijd: 4-5 minuten

Ben je net afgestudeerd of ga je binnenkort afstuderen en ben je op zoek naar een baan? Dit was altijd al lastig, maar in Coronatijd is het alleen maar moeilijker geworden. Uiteraard is dit afhankelijk van de richting waarin je afgestudeerd bent, maar het is hoe dan ook altijd een uitdaging om te starten op de arbeidsmarkt. Daarom geven we je graag een aantal tips mee om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten!

Het vinden van een baan na het afstuderen is een spannende bezigheid. Voor sommige starters is het zelfs nog erg nieuw om serieus te solliciteren. Met behulp van de volgende tips kun jij jouw kansen in het sollicitatieproces vergroten.

1. VOLG EEN EXTRA CURSUS

Als je nog geen baan hebt kunnen vinden, gebruik de tijd die je hebt dan om een extra cursus of training te volgen. Op die manier kun jij je beter onderscheiden van andere kandidaten. Een cursus of training is daarnaast goed voor je netwerk. De kans dat je mensen tegenkomt die in dezelfde branche terecht gaan komen, of al werkzaam zijn in die branche, is erg groot.

2. WERK ONDER JE NIVEAU

Dit is een prima tussenoplossing, want je wil dit natuurlijk niet voor de lange termijn blijven doen. Tijdelijk onder je niveau werken levert je wel al relevante werkervaring op die jou een voorsprong geeft bij toekomstige sollicitaties voor een positie op jouw niveau.

3. START EEN EIGEN BEDRIJF OF ONDERNEMING

Misschien heb je tijdens jouw studie wel een goed idee gekregen voor een eigen bedrijf of onderneming. Als je nog geen baan hebt gevonden, kan dit wel eens het perfecte moment om jouw idee te realiseren. Mocht dit uiteindelijk niets worden, dan is dat geen ramp. Je hebt namelijk enorm veel ervaring opgedaan en je kunt leren van de fouten die je hebt gemaakt.

4. GA STAGELOPEN

Veel bedrijven nemen eerder stagiaires aan dan vaste werknemers. Mocht je niet direct een baan kunnen vinden, dan is het een goed idee om bij een interessant bedrijf stage te gaan lopen. Zo doe je veel ervaring op en het staat mooi op je cv. En wie weet, misschien mag je wel blijven als je het goed doet!

5. SCHOOL JEZELF BIJ

Naast het solliciteren kun je de tijd nemen om je te specialiseren binnen jouw vakgebied. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je in te schrijven voor nieuwsbrieven, vakliteratuur te lezen, webinars of lezingen te volgen en relevante podcasts te beluisteren.

6. PERSONAL BRANDING

Een sollicitatiegesprek is eigenlijk deels een verkooppraatje. Je moet jezelf verkopen aan de recruiter of aan je toekomstige baas. Waarom moeten ze voor jou kiezen en niet voor één van de andere kandidaten? Laat zien welke unieke vaardigheden en kwaliteiten jij het bedrijf kunt bieden. Wat kun jij toevoegen? Je zou bijvoorbeeld een portfolio website kunnen maken om te laten zien wat je al hebt gedaan en welke vaardigheden je bezit. Het is ook verstandig om jezelf even te Googelen, zodat je zeker weet dat er geen ongepaste foto’s of informatie naar voren komt.

7. MAAK WERK VAN JE CV

Voor een succesvolle sollicitatie is een nette, representatieve natuurlijk van groot belang. Zorg ervoor dat je goede referenties hebt en neem eventueel alvast zelf contact met hen op. Probeer je cv ook altijd een beetje aan te passen aan de positie waarvoor je solliciteert. Noem bijvoorbeeld vooral werkervaring die ook echt relevant is voor het bedrijf en de functie.

Heb je alle tips doorgenomen en ben je helemaal klaar om verder te gaan met solliciteren? Check dan eens de vacatures op onze website of meld je aan voor onze talentpool! 😉

 


Eilish Janssen

Content Marketeer