10 TIPS VOOR EEN GOEDE MOTIVATIEBRIEF


Hoe schrijf jij een motivatiebrief?

 

 

 

 

Leestijd: 4-5 minuten

10 TIPS VOOR EEN GOEDE MOTIVATIEBRIEF

Hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief? Wat moet er echt in en wat kun je beter weglaten? Je ontkomt er niet aan dat je ooit in je leven een motivatiebrief zult moeten schrijven. Of dit nou voor een baan is of voor een opleiding, weten hoe het wel en niet moet is een groot voordeel!

Het is voor een werkgever belangrijk om te kunnen zien dat jij weet waarom je een specifieke functie graag zou willen. Daar moeten wel meer redenen aan zitten dan alleen geld verdienen. Daarom vraagt een werkgever bijna altijd om een motivatiebrief. Maar wat moet er nou echt voorkomen in zo’n motivatiebrief? En wat kun je beter niet vertellen?

 

1. Welk voordeel halen zij eruit?

Natuurlijk wil je graag vertellen hoe graag je een functie wilt en waarom. Daar is niets mis mee, enthousiasme is altijd een voordeel. Maar het idee achter een motivatiebrief is toch ook om erachter te komen wat het bedrijf voor voordeel uit jou kan halen. Vertel ze dus wat jij kunt toevoegen!

 

2. Ben jezelf

Ga niet proberen anders over te komen dan je bent. De kans is dan toch groot dat je door de mand valt tijdens een gesprek. Ben gewoon jezelf. Vertel jouw verhaal zoals je het ook tegen je vrienden zou vertellen, maar dan wel met gepast taalgebruik natuurlijk ????

 

3. Controleer goed op spelfouten

Je wilt natuurlijk niet dat er spelfouten in jouw motivatiebrief zitten. Laat altijd nog even iemand de brief lezen voordat je hem opstuurt. Het is namelijk makkelijk om over je eigen fouten heen te lezen. Een ander zal deze foutjes eerder spotten.

 

4. Wees onderscheidend

Begin je brief niet met je naam, leeftijd, woonplaats en opleiding. 90% van de motivatiebrieven beginnen namelijk zo. Met een afwijkende inleiding heb je dus meteen de aandacht van een recruiter te pakken. Zorg ervoor dat jouw motivatiebrief opvalt.

 

5. Ga niet alleen in op de functie

Vertel niet alleen waarom je geïnteresseerd bent in de specifieke functie, maar ook waarom je nou juist bij dit bedrijf zou willen werken. Waarom pas jij bij dit bedrijf? Wat spreekt je aan? Voor een bedrijf is het namelijk ook belangrijk om te weten of jij wel of niet in het team past. Dit is minstens net zo relevant als de vaardigheden en kennis die je bezit.

 

6. Wees altijd positief

Praat in je motivatiebrief alleen over postieve ervaringen. Ga niet klagen over vorige werkgevers of opleidingen waar je niet tevreden over was. Als je dit doet geef je namelijk een verkeerd signaal af aan een werkgever of recruiter. Ze zullen het idee krijgen dat er bij jou sneller problemen kunnen ontstaan op het werk.

7. Val niet in herhaling

Probeer niet in herhaling te vallen door alles dat je in jouw CV al benoemd, nogmaals te gaan benoemen. Je mag natuurlijk wel dingen meer toelichten, maar doet dit alleen als je zeker weet dat dit meerwaarde heeft.
 

8. Stel jezelf voor zonder op te scheppen

Als je jezelf gaat voorstellen, krijg je misschien de neiging om een beetje te overdrijven of op te scheppen over je prestaties. Doe dit vooral niet, je wilt niet arrogant overkomen. Probeer deze dingen zo feitelijk mogelijk op te schrijven, zonder dat het saai wordt.

 

9. Schets een toekomstbeeld

Waar zie jij jezelf over een jaar in de functie waarvoor je solliciteert? Of over vijf jaar? Laat de recruiter zien dat je deze baan serieus neemt en dat je het zeker niet als een tijdelijke bijbaan ziet. Op deze manier laat je jouw ambitie voor je spreken.

 

10. Personaliseer jouw motivatiebrief

Weet je aan wie je jouw motivatiebrief schrijft? Probeer hem dan zo goed mogelijk te personaliseren. Dit geldt uiteraard voor de aanhef, maar als je wat meer over de persoon te weten kunt komen, kun je de inhoud van de brief hier ook enigszins op aanpassen.

Hopelijk hebben we je hiermee kunnen helpen het schrijven van jouw motivatiebrief wat eenvoudiger te maken. Dus... stel het niet langer uit en begin ermee! ????


Eilish Janssen

Content Marketeer